Vitaminat Prenatale: Rëndësia e tyre!

Përshëndetje,
Sot do të bisedojmë për një temë shumë interesante, rreth të cilës marrim shumë pyetje.
Vitaminat prenatale. Bashkë do diskutojmë pse janë të rëndësishme dhe ku duhet të bazohemi për zgjedhjen e tyre.
Vitaminat prenatale janë të rëndësishme për shumë arsye. Ato ndihmojnë për të siguruar që fëmija në zhvillim të marrë lëndët ushqyese që i nevojiten në mënyrë që të rritet dhe zhvillohet siç duhet. Ato gjithashtu ndihmojnë në parandalimin e defekteve të lindjes dhe përmirësojnë shëndetin e nënës.
Shumë nëna vuajnë nga kequshqyerja gjatë shtatzënisë, e cila mund të parandalohet duke marrë një vitaminë të mirë para lindjes.
Disa nga lëndët ushqyese specifike që janë të rëndësishme për gratë shtatzëna përfshijnë:

• acid folik
• hekuri
• kalciumit
• kolina
• vitaminë D
• magnezi

Acidi folik ndihmon në parandalimin e defekteve të lindura të trurit dhe shtyllës kurrizore. Hekuri është i rëndësishëm për zhvillimin e qelizave të gjakut të foshnjës dhe kalciumi ndihmon në zhvillimin e kockave dhe dhëmbëve të fortë.
Sot në treg ka shumë lloje të ndryshme të vitaminave prenatale. Por si mund ta dimë se cila është e duhura për ju dhe fëmijën tuaj? Gjëja më e rëndësishme është të zgjidhni një vitaminë prenatale në vend të një multivitamine.
Vitaminat prenatale janë të formuluara posaçërisht për të plotësuar nevojat e shtuara ushqyese të grave shtatzëna. Ato zakonisht përmbajnë nivele më të larta të folateve, hekurit dhe kalciumit sesa multivitaminat. Ato përfshijnë gjithashtu lëndë ushqyese shtesë si kolina, bakri dhe seleniumi të nevojshëm për rritjen e foshnjave të shëndetshme.
Multivitaminat, nga ana tjetër, janë krijuar për të përmbushur nevojat ushqyese të popullatës së përgjithshme. Ndërsa ato mund të përmbajnë disa nga të njëjtat lëndë ushqyese si vitaminat prenatale, zakonisht janë të pranishme në sasi më të ulëta.
Pra, nëse jeni shtatzënë ose planifikoni të mbeteni shtatzënë, një vitaminë prenatale është zgjidhja më e mirë. Vitaminat prenatale janë të rëndësishme gjatë tremujorit të parë, kur tubi nervor i foshnjës po zhvillohet. Kështu që është më mirë të filloni herët.
Që të bëni zgjedhjen e duhur duhet të konsultoheni gjithmonë me mjekun tuaj, sepse duhen marrë gjithmonë parasysh edhe kondita të tjera shëndetësore tuajat.
Diçka që shumë nëna shtatzëna nuk e marrin parasysh kur zgjedhin vitaminat prenatale është se sa pilula do të duhet të merren në ditë.Shumë vitamina të njohura prenatale përshkruhen për tu disa tabletave në ditë. Por nëse edhe ju jeni harraqe si puna ime, ka disa opsione për një pilulë në ditë.
Më e rëndësishmja kur zgjidhni një vitaminë prenatale, është të lexoni etiketën dhe shikoni nga afër përbërësit.
Zgjidhni një që përmban kryesisht përbërës të plotë të ushqimit, që është i certifikuar organik dhe pa aditivë dhe konservues sintetikë. Ju gjithashtu duhet të zgjidhni një vitaminë që është testuar nga palët e treta ose institucionet e çertifikuara për pastërtinë dhe fuqinë. Zgjidhni gjithashtu vitamina prenatale që përmbajnë lëndë ushqyese esenciale si kolina, vitamina D, selenium. Këto lëndë ushqyese janë kyçe për zhvillimin e foshnjës dhe shpesh lihen jashtë, ose janë në doza të ulëta, në formula prenatale me cilësi të ulët. Gjithashtu është e rëndësishme të gjeni një vitaminë që i përshtatet buxhetit tuaj dhe plotëson nevojat tuaja.

Mbani mend që pavarësisht vitaminave prenatale është shumë e rëndësishme të hani shëndetshëm dhe të mos anashkaloni vaktet e rregulta.

Scroll to Top