Pse kemi frikë nga lindja natyrale?

Frika nga lindja (FOB, Fear Of Birth) po njihet gjithnjë e më shumë si një çështje e shëndetit mendor që mund të rrezikojë shëndetin e nënës dhe foshnjës dhe ndikon në dëshirat e grave për të pasur fëmijë. Është treguar gjithashtu se ka lidhje me zgjedhjen e mënyrës së lindjes. 

FOB ekziston në një vazhdimësi, nga shqetësimi normal deri te frika e rëndë e lindjes (toko-fobia) dhe mund të përjetohet gjatë shtatzënisë, gjatë lindjes dhe pas lindjes. Studimet e mëparshme kanë raportuar se frika dhe stresi i lidhur me të mund të shkaktojnë gjithashtu probleme më serioze që mund të kontribuojnë në lindje të parakohshme, komplikime obstetrike, rezultate të pafavorshme të lindjes dhe një rrezik më të lartë për depresionin pas lindjes dhe çrregullimin e stresit traumatik postanal (PTSD) Për më tepër, gratë e frikësuara janë të prirura të kenë një përvojë negative dhe traumatike, e cila është raportuar se ndërhyn ndjeshëm në partnerin, familjen dhe marrëdhënien nënë-fëmijë dhe ndikon në dëshirat e mëvonshme të fertilitetit të grave.

Pse kemi frikë?

  1. Shkak i frikës gjatë lindjes është edhe ndjesia e të panjohurës. Kjo është për shkak të mungesës së mirëkuptimit, mbështetjes dhe komunikimit efektiv me të tjerët dhe sidomos me personelin shëndetësor. Janë të shumta femrat që kanë referuar se frika e tyre nga lindja nuk është kuptuar dhe vlerësuar sa duhet. Ndonjëherë prindërit për herë të parë mund të mos ndihen të sigurt se mund të lindin. Herë të tjera, mund të ndiheni të shqetësuar për historitë negative që ata kanë dëgjuar.Disa femra zbulojnë se një shtatzëni e re sjell emocione të pazgjidhura për përvojat e mëparshme. Mund të ndihmojë nëse flisni për këto ndjenja me mjekun dhe maminë tuaj, në mënyrë që ata t’ju udhëzojnë për mbështetjen e duhur.
  2. Frika më e zakonshme nga lindja e përshkruar nga pjesëmarrësit në studime të shumta dhe nga pyetesori qe ne zhvilluam ishte shqetësimi për shëndetin e fetusit, të cilin ata e vlerësonin më shumë se veten.
  3. Shumë gra përmendën gjithashtu shqetësimet për procesin e lindjes. Veçanërisht, primiparat në këtë studim kryesisht shqetësoheshin për paaftësinë ose humbjen e kontrollit gjatë lindjes së tyre. Multiparasit kishin më shumë frikë nga dhimbjet e lindjes. Përveç kësaj, disa pjesëmarrës shprehën frikën e tyre për ndërhyrjet obstetrike, ose të shqetësuar për mjedisin e panjohur të punës.

Por pyetja që na bëjnë të gjitha femrat pa përjashtim ne si profesionist mjekësor është :

‘’Si ta menaxhojmë këtë frikë? ‘’

Këshilla ime e parë është të flisni me mjekun dhe maminë tuaj për zgjedhjet dhe preferencat tuaja të lindjes. Kur femrat janë të informuara dhe të përfshira në vendimmarrje, ato priren të ndihen më të relaksuara dhe të kontrolluara, gjë që mund t’ju ndihmojë të përballoni më mirë lindjen. Ndaj duhet të zgjidhni mjekun që ju bën të ndiheni mirë dhe jo medoemos mjekun që e gjithë shoqëria juaj ka lindur . 

Duhet të bëni paqe me veten që procesi i lindjes natyrale është i dhimbshëm, dhe të njëjtën shkallë dhimbje ka dhe operacioni cesarian. Në disa raste madje edhe më shumë. 

Ndjekja e klasave prenatale është një ndihmë tjetër shumëe madhe. Klasat para lindjes ju ndihmojnë të përgatiteni për lindjen, lindjen, ushqyerjen me gji dhe kujdesin për foshnjën tuaj të porsalindur.Gjatë shtatzënisë, mund t’ju duket e dobishme të ndiqni klasat para lindjes për të pasur një ide se si është të kesh një fëmijë.Pjesëmarrja në klasat para lindjes ju lejon të flisni me njerëz të tjerë në një situatë të ngjashme dhe të ndani përvoja.

Teknikat e relaksimit mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni stresin dhe të përmirësoni mirëqenien tuaj. Teknikat e relaksimit për stresin përfshijnë frymëmarrjen e ngadaltë, pohimet pozitive. Mënyra të tjera për të lehtësuar stresin përfshijnë ushtrime fizike dhe te flini gjumë mjaftueshëm.

Stresi i vazhdueshëm mund të bëjë që një person të ndihet i rraskapitur, ose të ndihet sikur nuk po e përballon dot situaten .Nëse ndiheni sikur jeni gjithmonë të stresuar, ose nuk jeni në gjendje të menaxhoni stresin tuaj, flisni me mjekun tuaj.

Procesi i lindjes natyrale është i frikshëm, por është një proces që ne na vjen natyrshëm dhe fiziologjikisht dhe biologjikisht ne jemi krijuar për të sjellë në jetë të vegjlit tanë natyralisht . Thënë kjo , lindja me operacion cezarian nuk ju bën më pak nëna.

(Përgatitur nga Eralda Kraja, mami)

Scroll to Top