Pompimin

Mund t’ju duket e dobishme pompimi i qumështit të gjirit nëse dëshironi të rrisni sasinë e qumështit të gjirit, nëse fëmija juaj është i parakohshëm, i sëmurë ose i përgjumur ose nëse jeni ndarë nga fëmija juaj.

Ju gjithashtu mund të dëshironi të jepni pak nga qumështi i pompuar, por nuk është e nevojshme.

Pompimi i qumështit të gjirit rrit sasinë e qumështit. Mund të qumështoni me duar ose të përdorni një pompë manuale ose elektrike.

Shtrydhje me dorë mund ta filloni që në javët e fundit të shtatzënisë. Është e sigurt nëse jeni tashmë në javët 36-37.
Mund të shtrydhni një ose dy herë në ditë për dhjetë minuta. Shtrydhja me dorë përgatit mendjen dhe trupin tuaj për ushqyerjen me gji dhe ju do të mësoni procesin e shtrydhjes.

Gjatë shtatzënisë mund të merrni vetëm disa pika qumështi nga qumështi i kolostrumit. Mund t’i ruani në një qese të vogël frigoriferi ose shiringë dhe t’i vendosni në ngrirje.

Kur fëmija juaj lindë, ju mund të filloni të shtrydhni/pomponi në gjashtë orët e para, veçanërisht nëse jeni të ndarë nga fëmija juaj. Në ditët e para mund të merrni vetëm disa pika qumësht, por mund t’i ruani të gjitha. Sigurohuni që gypi i pompës të ketë madhësinë e duhur për ju. Nëse fëmija juaj është i shëndetshëm dhe ka lindur me kohë të plotë, thjesht lani pompën pas përdorimit. Nëse foshnja juaj sëmuret para kohe, atëherë është e nevojshme të zieni pompën një herë në ditë.

Nëse foshnja juaj nuk e kap gjirin fare, ju mund të pomponi të paktën tetë herë në ditë në mënyrë që njëra prej tyre të jetë natën. Nëse përdorni një pompë elektrike, mund të pomponi për 10-20 minuta gjithsej. Vazhdoni të pomponi derisa qumështi të vijë më ngadalë. Nëse përdorni një pompë manuale, mund ta ndërroni gjoksin çdo pesë minuta. Këto këshilla merrni parasysh ditët e para por më vonë mund të pomponi për aq kohë sa shihni që qumështi vjen më shpejt 2-3 herë për pompim.
Nëse e ushqeni fëmijën me gji dhe dëshironi të rrisni sasinë e qumështit duke pompuar, mund të pomponi një ose dy herë në ditë për 10-20 minuta. Pomponi derisa qumështi të vijë më ngadalë.

Nëse hasni probleme me pompimin, mos u shqetësoni, është normale që qumështi të mos vijë gjithmonë. Mund të përgatiteni duke u relaksuar dhe mund te gjeni e një vendi të rehatshëm dhe ndoshta të vendosni muzikën tuaj të preferuar. Ju mund ta mbani dhe përqafoni fëmijën tuaj përpara se ta pomponi ose të mendoni për fëmijën tuaj ose të shikoni fotot e foshnjës tuaj. Ju gjithashtu mund të lëmoni dhe masazhoni gjoksin dhe thithkat tuaja. Është e rëndësishme që të hani dhe pini rregullisht dhe të siguroheni që të merrni energji të mjaftueshme dhe karbohidrate me cilësi të lartë.

Qumështin e pompuar mund t’i jepni fëmijës tuaj me një shishe, por edhe me një filxhan të vogël, lugë, ose shiringë.

(Materiali eshte e pergatitur per Mamicare nga Katja Antila, mami dhe infermiere per shendetin publik ne Finland.)

Scroll to Top