Pse duhet ti lexoni bebit tuaj…

Leximi është i mbushur me përfitime zhvillimore, dhe Akademia Amerikane e Pediatrisë ju rekomandon që ta bëni rregullisht, duke filluar që në foshnjëri. Pavarësisht nëse po lexoni për një të porsalindur ose një vogëlush, këto këshilla të ekspertëve mund t’ju ndihmojnë të përfitoni sa më shumë nga koha e tregimit:

Përqafoni vogelushin tuaj:  Një përfitim i madh i leximit është lidhja, kështu që merreni të porsalindurin në krah, mbajeni fëmijën tuaj më të madh në prehër dhe shijoni kohën sëbashku.

Zhvilloni një rutinë leximi. Edhe pse ju inkurajojmë t’i lexoni fëmijës tuaj në çdo kohë, një rutinë leximi siguron që po e bëni atë rregullisht, gjë që rrit përfitimet e kohë së leximit  dhe ndihmon në rritjen e vëmendjes së fëmijës tuaj.

Zgjidhni libra nga materiale rrezistente. Për foshnjat, është normale që ti vendosin gjërat në gojë (përfshirë dhe librat); është një nga mënyrat se si ata eksplorojnë dhe mësojnë rreth botës. Ndërsa aftësitë e shkëlqyera motorike te foshnjes suaj zhvillohen, librat me shumë mundësi do të përplasen, hidhen kafshohen. Librat e bëra nga kartoni ose librat e bërë nga rroba ose materiale plastik janë zgjedhje të qëndrueshme për këtë fazë.

Lejoni fëmijën tuaj ti zgjedh libra. Nëse ju jeni në shtëpi duke mbajtur dy libra lëreni fëmijën tuaj të zgjedh ose në një bibliotekë me vogëlushin tuaj lejoni që vetë vogëlushi të marri librin që e tërheqë Duke e lënë atë të zgjedh libra e ndihmoni për të qenë më i interesuar motivuar për të lexuar.

Mos u shqetësoni nëse kaloni nga një histori në tjetrën.  Një 2 muajsh mund të dëgjojë një libër të tërë me vjersha të kopështit, thjesht sepse ai e do tingullin e zërit tuaj dhe nuk ka aftësitë për të ndërprerë! Eshtë normale, sidoqoftë, për fëmijët pak më të rritur të mbështesin, të tregojnë, të komentojnë ose të bëjnë pyetje dhe të kthejnë disa faqe në të njëjtën kohë.   Këto veprime jo vetëm tregojnë interesin e fëmijës suaj ndaj leximit por janë njëkohesisht duke ndërtuar dhe zhvilluar trurin e tij.

Mos u shqetëso nëse koha e leximit është e shkurtër. Nëse i vogli juaj është i interesuar të lexojë vetëm për disa minuta në të njëjtën kohë, kjo është në rregull. Me leximin e rregullt dhe tregimet që i pëlqen, hapësira e tij e vëmendjes do të rritet në mënyrë të qëndrueshme.

Jini të durueshëm me kërkesa të përsëritura. Ndonjëherë koha e leximit është e shkurtër, dhe nganjëherë është e gjatë. “Përsëri!” bërtasni fëmijët tuaj pasi të keni mbaruar faqen e fundit të librit të preferuar për herë të dytë. Bëni një frymëmarrje të thellë dhe shkoni në raundin e tretë, sepse ri-leximi i librave të preferuar forcon mësimin e gjuhës dhe kujtesën e punës.

Mami dhe Babi janë aktor!! Leximi me fëmijën tuaj ju lejon të përdorni zëra të ndryshëm dhe intonacion për të përcjellë humor dhe emocion. Kjo jo vetëm që e mban të argëtuar, por gjithashtu e ndihmon atë të mësojë gjuhë joverbale dhe mbështet zhvillimin e tij shoqëror dhe emocional.

Mbani libra në zonën e lojërave të fëmijës tuaj. Përveç leximit me ju, i vogli juaj mund të dëshirojë të shikoj librat vete pasi të jetë në gjendje t’i marrë, t’i mbajë dhe t’i kthejë faqet. Kjo ndihmon për të ushqyer një dashuri për të lexuar dhe forcon aftësitë motorike të fëmijës.

Po në lidhje me librat elektronikë?

Mund të jetë joshëse të vini përpara fëmijës suaj një tabletë  tuaj dhe të ndizni një aplikacion leximi. Në fund të fundit, ajo tregon se është për bebe dhe zhvilluesi e programit pretendojnë se është edukativ.  

Megjithat, Qendra Universitare e Harvardit për Fëmijën në Zhvillim thotë se nuk ka mbështetje shkencore për këto pretendime, por Akademia e Amerikane e Pediatrisë gjithashtu nuk rekomandon kohë ekrani për fëmijët më të vegjël se 18 muaj.

Nëse një pajisje elektronike po i lexon foshnjës tuaj, atëherë ju po i vidhni fëmijes suaj kohën që mundet të kishte me ju, puthjet dhe përqafimet, ndërveprimin dinamik njerëzor dhe mundësi për të praktikuar aftësi të shkëlqyera motorike duke rrëmbyer libra, duke treguar fotografi dhe duke kthyer faqet.

Referencat: Ky artikull marr nga kurikula e BabySparks dhe është përshtatur në shqip

Scroll to Top