Reagimi i femijeve ndaj imitimit

Reagimi i femijeve ndaj imitimit

Imitimi i foshnjës suaj ka shumë vlera pasi ne nëpërmjet imitimit mësojmë. Ne kopjojmë të tjerët kur mësojmë të luajmë një instrument ose një sport të ri. Ne ndjekim veprimet e të tjerëve kur jemi duke udhëtuar jashë shtetit ose kur ndodhemi në një mjedis të panjohur. Ne përdorim imitimin për t’u përshtatur me normat shoqërore dhe kulturore dhe për t’u lidhur me njerëzit që na rrethojnë. Në fakt, studimet tregojnë se në mënyrë të pavetëdijshme, ne imitojmë njerëzit që na pëlqejnë dhe anasjelltas na pëlqejnë vërtet njerëzit që na imitojnë. Imitimi i veprimeve të të tjerëve ka ndihmuar që raca njerëzore të evoluojë dhe zhvillohet për shekuj me radhë.

Për shkak se loja e imitimit është kaq e rëndësishme, studiuesit donin të dinin më shumë rreth rolit që luan imitimi në vitin e parë të jetës. Studimet e mëparshme kanë treguar fuqinë e foshnjave që na imitojnë. Një studim i ri i kryer nga Universiteti Lund në Suedi tregon se foshnjat e dinë kur ne po i imitojmë dhe rezulton që… ata e pëlqejnë atë!

Pikat kryesore:

Ne dimë që foshnjat mësojnë shumë duke na imituar, por hulumtimet e reja tregojnë se është gjithashtu e fuqishme kur ne i imitojmë ato! Një studim nga Universiteti Lund në Suedi zbuloi se kur të rriturit imitojnë foshnjat si një “reflektim pasqyre”, ai zhvillon lidhjen dhe mësimin. Bebet jo vetëm që janë të motivuar për të bashkëvepruar kur imitohen, por edhe qëndrojnë të përqëndruar në aktivitet.

Këto zbulime jo vetëm që nxjerrin në pah rëndësinë e imitimit në të mësuar, por edhe rolin e rëndësishëm që luajnë ndërveprimet kuptimplota mbrapa dhe prapa në zhvillimin e fëmijës.

Përmbledhje e studimit rreth imitimit

Studiuesit që zhvilluan këtë eksperiment shkuan në shtëpitë e foshnjave 6 muajshe për të provuar se si do të reagonin ndaj katër sjelljeve të ndryshme këto foshnja.

 Studiuesit do të:

  • Imitonin gjithçka që bebet bënin si pasqyrë
  • Si një pasqyrë e kundërt
  • Imitonin vetëm veprimet trupore të foshnjave ndërsa mbanin një fytyrë të palëvizshme
  • Përgjigjen me një veprim tjetër kur foshnjat veprojnë

Rezultatet treguan se foshnjat u përgjigjën më së shumti kur studiuesit imituan çdo lëvizje të tyre si pasqyrim pasqyre. Këto ishin përgjigje pozitive gjithashtu. Foshnjat kishin kontakt më të drejtpërdrejtë me sy dhe buzëqeshnin për periudha më të gjata kohore kur imitoheshin. Sapo të kuptonin se veprimi i tyre po kopjohej (për shembull, duke goditur në një tavolinë), ata do të vazhdonin veprimin pa pushim për ta bërë kërkuesin të luante së bashku me to.

Përveç kësaj, foshnjat vazhdimisht u përpoqën t’i afroheshin të rriturit duke i imituar ato. Prindërit dhe kujdestarët e gjetën këtë përgjigje specifike me të vërtetë magjepsëse, veçanërisht sepse studiuesi ishte i huaj për fëmijën e tyre.

“Imitimi i foshnjave duket të jetë një mënyrë efektive për të tërhequr interesin e tyre dhe për t’u lidhur me ta”, thotë Gabriela-Alina Sauciuc, studiuese në Universitetin e Lundit dhe autori kryesor i studimit. Në përgjithësi, foshnjat kishin një aftësi të veçantë për të njohur kur studiuesi po i pasqyronte ato dhe ky imitim ishte një rrugë për të krijuar një lidhje.

Gjetjet e studimit

Rezultatet e këtij studimi theksojnë rolin pozitiv të mimikës në rritjen dhe zhvillimin e foshnjave. Ne tashmë dimë që kur foshnjat na imitojnë është një gjë e mirë dhe tani në mund të kuptojmë që edhe imitimi nga ana jonë e foshnjave ka gjithashtu përfitime për to. Imitimi i foshnjave është një aspekt i rëndësishëm i ndërveprimeve para dhe mbrapa që nxisin lidhjen e trurit. Mund të na ndihmojë të lidhemi, të ndërtojmë besim, të nxisim stimulimin dhe mësimin.

Dhe pse të ndalemi me foshnjat? Ju gjithashtu mund të argëtoheni duke luajtur lojëra imitimi me vogëlushin tuaj.

Ky artikull eshte marr nga BabySparks dhe perkthyer ne Shqip nga MamiCare Albania. Te gjitha te drejtat e autoresise i perkasin BabySparks.

Scroll to Top