Bebi im refuzon gjirin. Çfarë mund të bëjë?

Të tre rastet janë situata shumë sfiduese dhe rënduese për një mama. Ju lutem na kontaktoni kur ju duhet ndihmë.

Rasti i parë : Kur i  porsalinduri refuzon gjirin që në lindje.

Të porsalindurit që në fillim refuzojnë ose nuk kapin gjirin, kjo mund të ketë shkaqe të ndryshme si për shembull:

-Një lindje e lodhshme. Kur lindja zgjat shumë, ishtë me shumë interventionet…

-Ilacet që merr mamaja gjatë lindjes, bllokojnë reflekset e ushqyerjes me gji, si nga ana e nënës ashtu edhe të bebit. ( Qetësues dhimbjeje, Ilace stimuluese, etj…)

-Fëmija deri tani nuk ka mësuar teknika të nevojshme për të kapur kokën e gjirit. (Nganjëherë veprimet e të rriturit, si për shembull shtytje në drejtimin e gjirit, kapja e duarve të bebit, një mama shumë të stresuar…) mund të bëjë që femija të qajë dhe të refuzojë gjirin.

Bebi im në periudhën e hershme pas lindjes ( 2 javët e para pas lindjes) refuzon gjirin.

Refuzimi i gjirit është fatkeqësisht një dukuri e zakonshme në periudhën e të porsalindurit. Zakonisht është rezultat i kushteve të pafavorshme gjatë dhe pas lindjes, të cilat prishin ndërveprimin midis nënës dhe fëmijës.

Shkaktarë mund të jenë për shembull:

Nëse nuk arrini ta lidhni fëmijën në mënyrë efektive dhe mjaft shpesh që nga fillimi, prodhimi i qumështit nuk do të fillojë mjaftueshëm mirë. Fëmija merr pak qumësht në gji dhe më pas bëhet i frustruar dhe i mërzitur dhe refuzon gjirin.

Nëse nëna reagon shumë vonë ndaj urisë së foshnjës ose dëshiron ta ushqejë foshnjën kur ai nuk është gati, foshnja mund të jetë e mërzitur dhe e furishme kur kapet për shkak se ai ka qarë për gjoksin për një kohë të gjatë ose sepse është kundër ritmit të tij për ta aplikuar në gjoks.

Kjo është një nga arsyet pse ka më shumë kuptim të ushqehet me gji sipas nevojës, bazuar në sinjalet fëmijës.

-Refuzimi i gjirit zakonisht ndodh me konfuzion të thithjes. Fëmijët shpesh ushqehen me shishe, nëse ushqyerja me gji nuk funksionon siç duhet për ditët e para. Megjithatë, qumështi rrjedh ndryshe nga shishja sesa nga gjiri dhe më pas fëmijët nuk janë më në gjendje të thithin në mënyrë efektive gjirin.  Na kontaktoni!!!

Si mund ta zgjidhim situatën:   

-përmirësim i kapjes së gjirit sepse ashtu prodhimi i qumështit shtohet

-shumë kontakte lëkurë me lëkurë

-duhet të sigurohet të ngopurit e bebit nepërmjet qumeshtit të gjirit që pompohet ose nëse nuk ka mjaftueshëm qumësht gjiri, me formula. KUJDES: DUHET Të SHMANGëSH BIBERONIN! Ka mënyra e të ushqyerit që do të mbështesin më shumë gjidhënjen.

Për shembull: Të ushqyerit me tub, me shiring ose me fillxhan bebash.  

Rasti i dytë: Refuzimi i gjirit pas një periudhe të ushqyerjes së suksesshme me gji

Nëse, pas një periudhe të ushqyerjes së suksesshme me gji, fëmija refuzon gjirin, kjo mund të jetë e përkohshme ose e përhershme.

Sasia tepër e madhe e qumeshtit ose një refluks i fortë i nxerrjes së qumështit ( qumeshti del me shumë presion). Fëmija jep shejnjat sikur mbytet dhe kollitet ose pështyn. Për të reduktuar nxitimin e qumështit, nëna mund të ushqejë me gji shtrirë në shpinë ose me pjesën e sipërme të trupit të shtrirë. Më pas qumështi duhet të thithet kundër gravitetit dhe për këtë arsye nuk rrjedh aq fort.

Shkaqet psikologjike gjithashtu mund të çojnë në refuzimin e gjirit, si p.sh. mbistimulimi i fëmijës duke qenë shumë i ethshëm dhe duke pasur shumë vizitorë. Nëse nëna është nervoze, e tensionuar ose e pasigurt, fëmija mund t’i ndjejë këto dridhje.

Ulja e prodhimit të qumështit: Prodhimi i qumështit ndonjëherë zvogëlohet me kalimin e kohës pavarësisht një fillimi të mirë të ushqyerjes me gji. Fëmija gradualisht do të marrë më pak qumësht në gji dhe rrjedha e qumështit gjithashtu do të ngadalësohet. Si rezultat, foshnja bëhet gjithnjë e më e frustruar në gji dhe përfundimisht mund ta refuzojë atë fare. Mund të ketë shumë arsye për uljen e prodhimit të qumështit, kryesisht bëhet fjalë për kufizimin e ushqyerjes me gji, përdorimi i gjerë i biberonëve, mburojave të thithkave, etj… 

Çfarë mund të bëni nëse foshnja refuzon gjirin.

Nëse foshnja me kokëfortësi e refuzon gjirin dhe është ënde i varur nga ushqyerja me gji, atëherë ka dy detyra të rëndësishme: ushqyerja e foshnjës dhe zbrazja e gjirit.

Zbrazja e gjirit mund të bëhet me dorë, me pompë ose me një kombinim të të dyjave. Gjiri duhet të zbrazet aq shpesh sa do të pinte fëmija.

Qumështi në mënyrë ideale duhet t’i jepet fëmijës duke përdorur një filxhan në vend të një shishe Gjithmonë mund të përpiqeni t’i ofroni gjirin fëmijës.

Nëse foshnja e refuzon gjirin për një kohë të gjatë, p.sh. për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm ose të reduktuar të qumështit, atëherë ushqyerja suplementare me gji është ideale. Përshembull me nje tub ushqyes.

Scroll to Top